Bun venit in Comuna Vidra Judetul Alba

Turism

Un punct forte pentru comuna il reprezinta obiectivele turistice, rasfirate pe intreg teritoriul comunei, monumente ale naturii si monumente istorice.

  • Monumente ale naturii:
    • Dealul cu melci – rezervatie geologica din cretacicul superior de melci pietrificati unde predomina specia “Actteonella Giganteea”
    • Pestera “Birolg” – neexplorata
    • Pestera din Poieni (aven )-inca neexplorata
    • Varful “Strutu” – singurul loc din Apuseni unde creste rara Floare de Colt (Leontopodium Alpinum)
  • Monumente istorice:
    • Biserica de lemn din Goiesti, construita in anul 1712, unde se pastreaza pictura originala cu scene biblice din anul 1790.
    • Biserica din piatra din satul Lunca Bisericii construita in sec. al-VI-lea denumita ”Biserica din ciungi”.
    • Biserica din piatra din Poieni construita in anul 1684, cu icoane pictate in acelasi an.
biletul zilei cu meciuri din fotbal omnibet biletul zilei de azi la pariuri sportive

O alta latura a turismului, ar fi existenta pe intreg teritoriu al comunei al caselor vechi din lemn de peste 150 de ani, care si in prezent sunt locuite.
Traind intr-o zona de munte, unde o mare parte dintre locuitori se ocupa de prelucrarea lemnului, existenta mesterilor populari este o realitate, pastrata din tata in fiu. Nume ca: Gligor Nicodim, Gligor Mihai, Bec Nicolae, Bec Vasile, Cara Viorel, Valcea Avram,Bud Teofil, Petric Nicodim si altii, reprezinta pentru Vidra un “varf de lance” pentru pastrarea traditiilor si a mestesugurior specifice zonei. Vestitele tulnice, tisitele de ciubare, ciubarase, butoaie, fluiere si seturi de ciubarase mici, cu migala lucrate cu mezdreala, jilaul si custura, ies din mana acestora din scaunul de vasarit. Este o mare placere ca in timpul serilor de vara sa auzi tulnicul Marianei Gligor – fiica a comunei, laureata a mai multor premii nationale si internationale, sunand din Segaj, la care raspund alte tulnice din Dosu Luncii, Vasesti, Runc sau Urdes.
Daca in zilele si serile de iarna barbatii sunt in scaunul de vasarit, nici femeile nu se lasa mai pre jos. Le gasesti pe langa soba, la mulsul vacilor ori in razboiul de tesut.
Vestitele “toale motesti”, poneve, covoare si costume populare ies din mana unor femei cum ar fi: Hanes Leontina, Gligor Paraschiva, Resiga Elena, Resiga Maria, Vartan Elena, Peteleu Zorita, Bec Agripina.
In ceea ce priveste avantajele si oportunitatile oferite, pe langa cele din punct de vedere turistic enumerate mai sus, la nivel de comuna dispunem de o sala de sport de 50 de locuri situata in satul Ponorel.

Comments are closed.